OM OKTOBER

[layerslider_vc id=”1″]

inspiration och material

Jag heter Anna Karlsson och det är jag som tillverkar Oktober-smyckena i min verkstad i Godby mitt på Åland.

Jag är stolt över att arbeta med en del återbruksmaterial. Dels är det fint att se oälskade gamla läderplagg och tygbitar få nytt liv, dels känns det bra att ta tillvara en del av det som trillar av vårt hetsigt framrusande konsumtionståg.

på jakt efter råvara

Läder hittar jag främst på loppmarknader eller i skåp och lådor hemma hos släkt och vänner. Garnet kommer från mammas stickkorg, patronhylsorna från Boda skjutbana i Hammarland på Åland. Påsarna som smyckena paketeras i sys upp av kasserade tapetböcker hos Fixtjänst, en verkstad för personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Prismor, kristaller, ringar, lås, knäppen och kedjor köper jag nya.

materialguide

Jag är förtjust i råa material, ytor som skavts och mörknat, metall som ändrar karaktär med användning.

Mässing och antikmässingsbehandlade ytor åldras och oxiderar. Stark parfym, fukt och väta och flitig användning kan göra att grundmaterialet skavs fram – oftast koppar, ibland zink. Jag använder endast äkta läder som inte heller mår bra av att blötas ner. Jag rekommenderar därför att man håller Oktobersmyckena utanför diskbaljan och duschen och förvarar dem i garderoben hellre än i badrummet.

Anna Karlsson, formgivare

One Response

  1. superfiiiint!!! lättläst, stylig, VIT, you! Grattis och massa kramar.