OKTOBER / SMYCKEN & ÅTERBRUK

Oktober tillverkar smycken av delvis eller mestadels återbrukat material – oftast läder men ibland garn, trasiga jeans, glasbitar eller överbliven segelduk. Det finns ett smycke nästan överallt, men inte alltid där man tror.

OM OKTOBER

Jag heter Anna Karlsson och det är jag som tillverkar Oktober-smyckena i min verkstad i Godby mitt på Åland.

Jag är stolt över att arbeta med en del återbruksmaterial. Dels är det fint att se oälskade gamla läderplagg och tygbitar få nytt liv, dels känns det bra att ta tillvara en del av det som trillar av vårt hetsigt framrusande konsumtionståg.

MATERIALGUIDE

Återbrukat och nytt

Lädret i Oktobersmyckena är främst demonterade och remsade gamla jackor, byxor och kjolar som inhandlas på loppmarknader. Patronhylsorna är insamlade på Boda skjutbana i Hammarland, garnrester hittar man både här och där.

Påsarna som smyckena paketeras i sys upp av kasserade tapetböcker hos Fixtjänst, en verkstad för personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Prismor, kristaller, ringar, lås, knäppen och kedjor köper jag nya.

ta hand om dina smycken

Jag är förtjust i råa material, ytor som skavts och mörknat, metall som ändrar karaktär med användning. Mässing och antikmässingsbehandlade ytor åldras och oxiderar. Stark parfym, fukt och flitig användning kan göra att grundmaterialet skavs fram – oftast är det koppar, ibland zink. Jag använder endast äkta läder som inte heller mår bra av att blötas ner. Jag rekommenderar därför att man håller Oktobersmyckena utanför diskbaljan och duschen och förvarar dem i garderoben hellre än i badrummet.

ÅTERFÖRSÄLJARE

Viktor Crafts & Design
Torggatan, Mariehamn

Salt Konsthantverk
Sjökvarteret

Smakbyn
Sund


Det går också bra att beställa direkt av mig:

Tel: +358 457 342 53 63

anna@oktober.ax

Anna Karlsson, formgivare

I MIN VERKSTAD

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.